Archiwum miesiąca: grudzień 2017

TALENT DLA WSPÓLNOTY

Jak odkryć talent, pielęgnować go i rozwijać? Czy polska szkoła jest kuźnią talentów?
Między innymi na te pytania starali się odpowiedzieć uczestnicy konferencji
na Uniwersytecie Gdańskim – „Talent dla wspólnoty”, która została zorganizowana pod patronatem dr Moniki Kończyk – Pomorskiego Kuratora Oświaty i Antoniego Szymańskiego Senatora RP przez Fundację WIEM i UMIEM. Do grona ekspertów dobrych praktyk została zaproszona pani dyrektor Iwona Krumholc, która mówiła o odkrywaniu przez szkołę talentów u osób niepełnosprawnych, indywidualnym podejściu do ucznia w celu rozwijania potencjału młodego człowieka.
Wśród naszych uczniów i absolwentów mamy takie diamenciki zarówno w dziedzinie
aktorskiej jak i zawodowej.

1 2

„Mikołajkowe przebieranki”

6 grudnia jak tradycja każe, mury naszej szkoły opanowały Mikołaje.
Uczniowie wystąpili w fantastycznych strojach, a Samorząd Uczniowski zaprosił wszystkich do wspólnej zabawy podczas przerw.
Były więc „Sportowe Mikołaje”- konkurencja podczas, której uczniowie między innymi
ścigali się na styropianowych nartach, kto lubi rebusy i krzyżówki mógł sprawdzić się
w „Mikołajkowych zgadywankach” lub zabawić się w odgadywanie „Jaka to piosenka?” puszczanej przez DJ Michała muzyce.  Uzdolnieni artystycznie i nie tylko mogli zmierzyć się
w rysunkach „Jak wyobrażam sobie Mikołaja?”
Na wszystkich śmiałków czekały oczywiście słodkie nagrody, a radościom i uśmiechom nie było końca.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  14 15 16 17 DSC01393 DSC01411 DSC01412 DSC01425

DSC01405

 

VII WOJEWÓDZKI KONKURS GASTRONOMICZNY „Najsprawniejszy w zawodzie kucharz” GDAŃSK 2017

23 listopada 2017 roku  uczeń klasy II K   DAWID DĄBROWSKI   po wstępnych szkolnych eliminacjach do konkursu,  udał się do Akademii Kulinarnej w Gdańsku celem reprezentowania szkoły.

Tematem konkursu były potrawy z buraka, kabaczka i cukinii, czyli „Jesień na talerzu”.

Dawid Dąbrowski sporządził potrawę godną mistrza kuchni. Jesteśmy z Ciebie dumni.

A oto fotki ze zmagań kulinarnych  Dawida, ale również dla porównania inne nagrodzone potrawy sporządzone przez uczestników konkursu.

20171123_100431 20171123_110536 20171123_113917 20171123_114150 20171123_120051 20171123_120057 20171123_120101 20171123_120106 20171123_120119 20171123_171841

 

SZKOLNY DZIEŃ RZUCANIA PALENIA pod hasłem „Czyste powietrze wokół nas”

W trzeci czwartek listopada Samorząd Uczniowski postanowił zwrócić uwagę wszystkim uczniom na problem palenia papierosów z uwagi na Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu. Na początku spotkania przedstawiono uczniom negatywne skutki palenia papierosów. Prezentację pełną drastycznych zdjęć chorób związanych z tym nałogiem, przygotowała pani Marzena. Rys historyczny przygotował Kamil. Następnie wszystkie klasy wzięły udział w quizie na temat szkodliwych skutków palenia papierosów przygotowanym przez p. Marzenę.  Wszystkie klasy udzieliły poprawnych odpowiedzi.  Dwa zespoły, składające się z uczniów różnych klas,  musiały przedstawić argumenty za i przeciw paleniu. Okazało się, że można znaleźć pozytywne argumenty, ale bardzo szybko zostały one obalone. Mateusz wraz z panią Joanną K. pokazali uczniom, wykonując matematyczne obliczenia, ile czasu i pieniędzy tracą paląc papierosy.  Nie zabrakło również chętnych do zniszczenia ogromnego papierosa, przygotowanego przez panią Joannę L. Na koniec wszyscy zajadali się zdrowymi marchewkami i jabłkami – zgodnie z jednym z haseł akcji
„Nie przystawaj z palaczami, chrup marchewkę i bądź z nami”

1  2   3  20171116_113245
4
   5  20171116_113304678   10   20171116_114142`12   11